A harántboltozat megbomlása, avagy a BÜTYÖK kialakulása

Kezdőlap » A harántboltozat megbomlása, avagy a BÜTYÖK kialakulása

A Hallux Valgus, vagy közismertebb nevén a bütyök a láb egyik leggyakoribb deformitásai közé tartozik. Kialakulásának oka a láb harántboltozatának megbomlása, süllyedése. Az I. lábközépcsont a talp belső éle felé kitér, ezáltal az első ujj (nagylábujj, öregujj) elfordul a többi ujj irányába. A “térkitöltés” miatt a szervezet csontlerakódással védekezik, melyet a cipő folyamatosan irritál. 

Milyen további problémákat okoz a Hallux Valgus?

A deformitás és irritáció hatására a bőr kisebesedik, feszül, gyakran alakul ki ezen a területen tyúkszem. Az öregujj az elfordulás következtében a második ujj alá, illetve fölé is kerülhet, nyomja azt, emiatt gyakran alakul ki a bütyök miatt kalapácsujj is.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a bütyök kialakulását?

A bütyök kialakulását a harántboltozat süllyedése, azaz a lúdtalp előzi meg. A lúdtalp viszont a láb statikai helyzetének megváltozása miatt alakul ki, tehát minden mindennel összefügg. Főként nőknél figyelhető meg ez az elváltozás, a gyakori magassarkú viselése nagyban hozzájárul a bütyök kialakulásához. Mint oly sok esetben, itt is a megelőzés a fontos, mindig kényelmes cipőt válasszunk, legyen szó hétköznapi viseletről, vagy alkalmi lábbeliről.

Természetesen nem csak a nem megfelelő cipő használata vezethet bütyök kialakulásához, elősegítő tényezők között szerepel a túl nagy testsúly, örökletes hajlam, gerincferdülés, gerinckopás, az álló munka, de a kor előrehaladtával is jellemzőbb az előfordulása. 

Ha már kialakult nálad a bütyök…

Megfelelő cipő használatával, tehermentesítéssel, vagy megfelelő talpbetét viselésével kisfokú deformitás kezelhető. Ha a deformitás nagyobb mértékű a lábujj torzulását műtéti úton lehet megszűntetni. A cipő általi irritáció hatására kialakult bőrkeményedés, illetve tyúkszem okozta fájdalmon pedig egy jó pedikűrös segíthet. De ebben az esetben is igaz, hogy nem elég a tüneteket kezelni, az okot kell megszüntetni. 

Időpontot foglalok

Kövess Facebookon is.

A Weboldal tartalma semmilyen esetben nem minősül orvosi, egészségügyi tanácsadásnak, csupán tájékoztató jellegű.