Kéz és lábápolás Győr

Harántsüllyedés, vagy ahogy te is hallottad már a LÚDTALP kialakulása

Kezdőlap » Harántsüllyedés, vagy ahogy te is hallottad már a LÚDTALP kialakulása

Előbb beszéljünk egy kicsit a harántboltozatról. 

Mi is az, hol található, és mi a szerepe? 

A talpon hosszanti és harántboltozat fut végig. A boltozatok a járás során alakulnak ki a gyermek kb. 4-5 éves korára, de végső formáját 10-12 éves korban nyeri el. A haránt az I. és V. lábközépcsont fejecsei, illetve az ékcsont és a köbcsont vonalai mentén található. Legmagasabb pontja a középső ékcsont. 

Szerepe fontos, hiszen a talp közepének lágy részeit védi az összenyomódástól. Csökkenti a járáskor, ugráláskor keletkező rázkódásokat, a járást rugalmasabbá teszi.

A harántboltozat lesüllyedése a lúdtalp.

Hogy is néz ki ez a folyamat? 

Lúdtalp kialakulásánál az imént említett I. és V. lábközépcsontok fejecsei kifelé fordulnak, ezáltal a II., III., IV. lábközépcsontok lelapulnak és a talajjal érintkeznek, a homorulat eltűnik.

Mi idézheti elő a lúdtalp kialakulását?

Vannak úgynevezett életkorral összefüggő okok. Egyik ilyen az úgynevezett újszülöttkori lúdtalp. Bár a boltozat hiánya két éves korig nem tekinthető kóros elváltozásnak, lehetnek csecsemőkorban is lábdeformitások, melyeket már ilyenkor is kezelni kell. Ugyancsak életkorral összefüggő ok járni tanulás időszakában az erőltetett járás. A pubertás időszaka, a hirtelen növés és hormonális hatások is vezethetnek lúdtalp kialakulásához. Ekkor ugyanis megnövekszik a testsúly, a lábat nagyobb terhelés éri. Az esetleges deformitásokat már ebben a korban érdemes szakszerűen kezelni, hiszen később, felnőttként is komoly fájdalommal járhatnak, ha elhanyagolják őket.

Felnőtt korban kialakuló lúdtalp oka lehet a túlsúly, terhesség, de gyakran jelentkezik álló munkát végzőknél, és sportolóknál is. Sokszor a mozgásszegény életmód, gerincferdülés , esetleg gerinckopás is az okok között keresendő.

A lúdtalp tünetei

Mivel a homlokzat eltűnik, kialakulhat bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök, kalapácsujj, sarkantyú, bütyök és akár a hosszanti boltozat süllyedése is. Gyakran megfigyelhető a láb fokozott izzadása, a hátba, vállba sugárzó fájdalom is. 

Mit tehetsz a lúdtalp megelőzése érdekében?

Mivel a végső lábboltozat csak 10-12 éves kor körül fog kialakulni, fontos, hogy csak az ezt megelőző szakaszban van lehetőség a felnőttkori lúdtalp kialakulásának megelőzésére. Ugyanakkor a helyes lábbeli megválasztása mind fiatal, mind felnőtt korban az egyik- ha nem a legfontosabb- tényező. Járás, futás közben statikai szempontból a lábra hárul a legtöbb terhelés, éppen ezért célszerű olyan cipőt választani, ami kényelmes, és nem nyomja a lábat mozgás közben sem.

Mit tegyél, ha lúdtalpad van?

Ha a harántsüllyedés miatt nálad is kialakult bőrkeményedés, kalapácsujj, tyúkszem érdemes egy pedikűröst felkeresned, aki ezeket szakszerűen kezeli, az ezek miatt kialakuló fájdalmat jó eséllyel megszünteti. De ne feledd, hogy ezek már tünetei, illetve következményei a harántsüllyedésnek. Elsősorban az okot kell megszüntetni, hogy ne térhessenek vissza. 

Legeredményesebben MEGFELELŐ lúdtalpbetéttel, lúdtalp tornával tudod kezelni, illetve érdemes ortopéd betétet csináltatni. 

Időpontot foglalok

Kövess Facebookon is.

A Weboldal tartalma semmilyen esetben nem minősül orvosi, egészségügyi tanácsadásnak, csupán tájékoztató jellegű.